Wednesday, December 8, 2010

Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 8)

CJP: cultuurkaart juist veel gebruikt - NRC (7 december 2010): "De cultuurkaart die de overheid verstrekt aan scholieren wordt veel meer benut dan de VVD denkt: 88 procent van de scholieren gebruikte de kaart het afgelopen schooljaar. Dat blijkt uit cijfers die stichting CJP vanmiddag heeft overhandigd aan de Tweede Kamer."

Raad voor Cultuur - Raad voor Cultuur bezorgd over uitgangspunten cultuurbeleid (7 december 2010): "De Raad voor Cultuur maakt zich grote zorgen over de veelheid van maatregelen en het tempo waarin de bezuinigingen worden doorgezet in de cultuurbegroting van het Rijk. De uitgangspunten die staatssecretaris Zijlstra in zijn beleidsbrief noemt, kunnen volgens de Raad de komende jaren ernstige nadelige gevolgen voor het cultuurbeleid hebben."

Zijlstra: scherpe keuzes nodig in cultuursector | Rijksoverheid.nl (6 december 2010): "Meer ondernemerschap en voldoende publiek. Dat zijn twee voorwaarden die staatssecretaris Zijlstra (OCW) stelt voor het krijgen van cultuursubsidies. Een sterke cultuursector is zo min mogelijk afhankelijk van de overheid. 'De afgelopen decennia heeft de overheid het particulier initiatief in de cultuursector niet zozeer aangevuld, maar overgenomen. Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking', aldus Zijlstra. Daarom verandert hij het systeem van cultuursubsidies, zo schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer."

Download via deze link de brief van Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer: Uitgangspunten cultuurbeleid.

"Toelichting" op zijn brief gaf Zijlstra in het programma Pauw & Witteman (6 december 2010):


Het kunstsubsidiesysteem is als een huis, dat iets te vaak van eigenaar verwisselt: nieuw cultuurbeleid kabinet-Rutte is kapitaalvernietiging - Cultureel Persbureau (6 december 2010): "Het cultuurbeleid moet anders, vindt het verse kabinet CDA-VVD+/-PVV. Daarom moet er een nieuw systeem van subsidiëring en beoordeling komen. Kwaliteit blijft bovenaan staan in de criteria, maar de definitie van kwaliteit verandert wel: onlosmakelijk moet daaraan verbonden zijn dat die kwaliteit ook door een breed publiek wordt gewaardeerd en erkend. Verder moeten kinderen en jongeren toegang krijgen tot cultuur. Klinkt niet eens zó beroerd."

BTW-voornemen kabinet leidt tot massale vervroeging voorverkoop - 3VOOR12 (6 december 2010): "Het voornemen van het kabinet om de BTW op de kunsten per 1 januari te verhogen met 13% lijkt vooralsnog een belangrijk effect te hebben: vrijwel alle belangrijke festivals van 2011 hebben de voorverkoop vervroegd naar dit jaar. Lowlands, Eurosonic/Noorderslag en Roadburn verkochten zelfs binnen luttele uren uit, maar heeft de festivalganger met de krappe beurs volgend jaar nog wel wat te kiezen? En hoeveel spaar je door nu te kopen eigenlijk uit? 3VOOR12 zet het voor je op een rij."

Compleet nieuw stelsel kunst- en cultuursubsidies - VK (3 december 2010): "Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur wil laten onderzoeken of er een nieuw stelsel moet komen voor het subsidiëren van kunst en cultuur. Het nieuwe stelsel is waarschijnlijk nodig vanwege de bezuiniging van 200 miljoen euro die het kabinet de kunstwereld wil opleggen."

Afgelopen week werd het verslag gepubliceerd van het tweede deel van de debatreeks door NRC Handelsblad en De Unie in Debat op 23 november 2010: "De Staat van de Staat, deel II: Uit Nutteloze Noodzaak ging over het publieke en intrinsieke belang van ‘verheffende’ kunst en cultuur binnen een breed welvaartsbegrip, de rol van de kunsten in het maatschappelijk debat en de bezuinigingen op kunst. Met: Anna Tilroe (curator, kunstcritica en buitengewoon hoogleraar kunst en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Arjo Klamer (hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit). Gespreksleider: publicist en NRC Handelsblad-columnist Bas Heijne. Met een voordracht van Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr." Download hier rechtstreeks het verslag.

Check het label 'Art Cuts' op dit blog voor meer posts: Bootstrapper's Lab: Arts Cuts. Dan heb je alles handig onder elkaar, want inmiddels is dit dus post 8 in een reeks (en het eind is nog niet in zicht):
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 7)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 6)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 5)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 4)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 3)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 2)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 1)