Monday, November 29, 2010

Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 7)

Dit bericht is een vervolg op:
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 6)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 5)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 4)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 3)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 2)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 1) 

Publiek.nl is een nieuwe vereniging die zich sterk wil maken voor cultuur: "De stem van de cultuurliefhebbers klinkt maar zelden. Publiek brengt hier verandering in. Doe mee met Publiek! Publiek wil een sterke vereniging zijn. Hoe meer leden, hoe krachtiger uw en onze stem."

Kunst in de Knel? De afgelopen weken organiseerde de AVRO onder de titel ‘Kunst in de Knel?’ op radio, tv en internet een debat over de aankomende bezuinigingen. Kloppend hart hiervan was de website kunstindeknel.nl waarop iedereen werd uitgenodigd mee te discussiëren over de gevolgen van kortingen op de kunstsubsidies.

Schorre schreeuw van oude generatie | DeJaap (23 november 2010): "Het wordt tijd dat hij [Freek de Jonge] de culturele initiatieven aan een jongere, initiatiefrijke en meer duurzaam verantwoordelijke generatie over laat. Wie schreeuwt dat even zijn kant op?"

6 redenen waarom ik NIET meeschreeuw om cultuur. Vollmer.nl (21 november 2010): "Dat we moeten bezuinigen neem ik dan maar aan. Als zelfstandige in de culturele sectormerk ik er i.i.g. genoeg van: ik krijg meer gezeur over budgetten, en klussen die voor een dubbeltje moeten gebeuren. Heel jammer. En toch schreeuw ik niet om cultuur."

Forse bezuinigingen gemeenten op cultuur - Cultuur - VK (20 november 2010): "Gemeenten bezuinigen de komende twee jaar 173 miljoen euro op kunst en cultuur. Dat betekent dat gemeenten hier gemiddeld 9 procent minder aan uitgeven. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een onderzoek dat het uitvoerde met onderzoekscentrum COELO, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen."

NOS Nieuws - Protest tegen kunstbezuinigingen (20 november 2010): "Ongeveer 75.000 mensen hebben vandaag geprotesteerd tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur, schat de organisatie. Ze deden mee aan de actie 'Nederland schreeuwt om cultuur', die wil voorkomen dat er 'onherstelbaar wordt gesnoeid' in het Nederlandse culturele landschap."

Van den Ende: 'btw-verhoging enorme klap' - KUNST - PAROOL (19 november 2010): "Joop van den Ende voelt zich overvallen door het besluit om de btw op theaterkaartjes te verhogen van zes naar negentien procent. ''Dit is een enorme klap,'' zegt de theater- en musicalproducent, een week voor de opening van zijn nieuwe DeLaMartheater in Amsterdam. Gisteravond stemde de Tweede Kamer voor de maatregel, die kaartjes voor theater, musicals en concerten duurder maakt. Van den Ende spreekt van een 'echt moeilijke situatie'."

Demonstrerende kunstenaar is geen kunstenaar - de Volkskrant - Opinie
 (3 november 2010): "Een demonstrerende kunstenaar daarentegen houdt onmiddellijk op kunstenaar te zijn. Want de kunst zelf is de demonstratie. Een demonstratie die natuurlijk niet aan kracht en betekenis wint als we met z’n allen de hele tijd met spandoeken in de weer gaan. Want van een spandoek is nog nooit goede kunst gekomen. De enige actie derhalve, kunst en kunstenaars waardig, is wanneer die kunstenaars die voornemens waren op 20 november schreeuwend over straat te gaan hiervan, na lezing van dit stuk, afzien, en gewoon zoals elke dag naar hun atelier, hun studio, orkestbak of filmset gaan om kunst te maken. En liefst een beetje goede."