Wednesday, November 17, 2010

Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 6)

Dit bericht is een vervolg op:
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 5)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 4)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 3)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 2)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 1) 

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR:"Eerst was er de stofkam. Toen kwam de efficiencykorting. Nog weer later de kaasschaaf. En nu is er de botte bijl. Het kabinet zet frontaal de aanval in op kunst en cultuur. Er wordt ruim 20% gekort. En als toegift gaat de BTW op kaartjes voor beeldende kunst, concerten en voorstellingen omhoog van 6 % naar 19%. En dat terwijl de hele kunstenbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is geen bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren."

Bij guur weer gaan kunstenaars de markt op - Het Financieele Dagblad: "Kunstenaars en culturele instellingen protesteren morgen massaal tegen de bezuinigingen van euro 200 mln. Tegelijkertijd bereidt de sector zich voor op de noodzaak tot meer ondernemerschap."

VVTP: juridische stappen bij btw-verhoging - AD (17 november 2010): "De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) wil naar de rechter stappen als de Tweede Kamer donderdag instemt met de btw-verhoging op podiumkunsten van 6 naar 19 procent. Dat hebben musicalproducenten Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties en Albert Verlinde van V&V Entertainment woensdag gemeld. Zij willen op nationaal of zelfs Europees niveau laten onderzoeken of er met deze maatregel van het kabinet wordt getornd aan het gelijkheidsbeginsel binnen de entertainmentsector."

Afschaffing WWIK kost de overheid 15 – 20 miljoen op jaarbasis - KunstKlimaat nl (via Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars) (15 november 2010): " Evaluatie van de WWIK toont aan dat 94% van de WWIK-uitstroom niet terugvalt op de bijstand. De BBK vindt afschaffing van de WWIK niet alleen een slechte zaak voor startende kunstenaars, maar vindt het ook onbegrijpelijk. Berekeningen van organisatie Cultuur-Ondernemen wijzen uit dat afschaffing van de WWIK geen bezuiniging oplevert, maar de overheid tussen de 15 tot 20 miljoen per jaar extra kost. De BBK houdt vast aan de toezegging tot behandeling van de evaluatie van de WWIK door de Tweede Kamer."

Nederland zou niet moeten schreeuwen - Gerhardt (12 november 2010): "Iets zit me al een paar dagen dwars. Daarom heb ik er voor gekozen om dit op mijn eigen unieke plek op het wereldwijdeweb van mij af te typen. Het gaat om het volgende. Ik erger mij aan de actie: Nederland schreeuwt om cultuur. Ik schaam me voor de spotjes met schreeuwende voornamelijk personen uit de theaterwereld."

We like 6% - Trendbeheer (11 november 2010): "We Like Art, Nieuw Dakota en Trendbeheer organiseren een ‘Grandioze Protestverkoop’ tegen de kabinetsplannen om de btw te verhogen op kunstwerken. Meer dan 80 toonaangevende kunstenaars doen mee met werk veelal geprijsd onder de € 1.500. Samen tonen ze aan dat je (nog) geen dikke portemonnee hoeft te hebben om kunst te kopen. Al het werk is tot het eind van het jaar te koop tegen het btw laag-tarief, per 1 januari stijgen de prijzen."