Saturday, November 6, 2010

Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 5)

Dit bericht is een vervolg op:
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 4)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 3)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 2)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 1) 

Waarom cultuur subsidie verdient door Ronald Plasterk - de Volkskrant - Opinie (05-11-2010): "In de seventies vond de PvdA-cultuurwoordvoerder subsidies onwenselijk, en als er subsidies waren, zouden die besteed moeten worden aan linkse kunst. Joop Voogd en M. van Hasselt schreven in 1974 in het tijdschrift Socialisme en Democratie: ‘Het profijtbeginsel mag wat ons betreft worden toegepast teneinde de financiële overheidssteun geleidelijk te beëindigen, ook al zou dat de ondergang van een deel der traditionele cultuur betekenen. De overheid bevordert cultuur niet als waarde op zichzelf, maar als iets dat bijdraagt tot de gewenste maatschappelijke ontwikkeling, namelijk toenemende sociale gelijkheid en mondiale solidariteit.’"

Schreeuw om cultuur klinkt op 20 november - CULTUUR - PAROOL: "Schreeuwerige, links subsidiesponsen, het grote graaien is eindelijk voorbij voor jullie." "Rot op, aanstellers, ga eens werken voor je geld." Dit zijn enkele reacties op YouTube op een filmpje waarin acteurs en kunstliefhebbers letterlijk schreeuwen om cultuur. Het ligt allemaal in het verlengde van de roep dat kunst een linkse hobby is, iets exclusiefs van de Amsterdamse grachtengordel. Ging het maar alleen om de grachtengordel. Maar de statistieken laten het zien: acht miljoen Nederlanders doen iets aan kunst of cultuur. Dat zijn er meer dan die sport bedrijven. Denk aan al die verenigingen voor amateurtoneel, harmoniekorpsen, koren, creativiteitscentra en muziek- en dansscholen. Ook daar gaat subsidie heen. Dus de landelijke actie Nederland schreeuwt om cultuur gaat ook over de amateurkunst."

Marc van Warmerdam: “Cultuur is de belangrijkste uiting van je beschaving” door Denise Harleman - CultuurBewust.nl: "In het teken van de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur staan er twee grote acties op de agenda die onder de noemer Nederland schreeuwt om cultuur worden georganiseerd. CultuurBewust.nl sprak met Marc van Warmerdam, film- en theaterproducent en directeur van theatergezelschap Orkater."

60% poppodia leed verlies en ontving minder publiek - 3VOOR12 (04-11-2010): "De toekomst van veel Nederlandse poppodia wordt bedreigd door alsmaar oplopende kosten voor gages en huisvesting. 60% van de VNPF-leden heeft ondanks een flinke ticketprijsverhoging in 2009 een negatief resultaat geboekt. Zo liepen voor het eerst in vijf jaar de bezoekersaantallen terug. 'Daar komt die BTW-stijging nog eens overheen', reageert Berend Schans, directeur van branche-organisatie VNPF. 'Ik denk dat een aantal podia zo in zwaar weer terechtkomt.'"

Poppodia vrezen btw - nu.nl/muziek (04-11-2010): "Het plan van de regering om de btw op concertkaartjes te verhogen van 6 procent naar 19 procent, is funest voor de poppodia en -festivals. Het kan zelfs de doodsteek zijn voor een aantal poppodia."

De logica van kunstsubsidiëring door Hans van Maanen - Kunst in de Knel? van de AVRO (02-11-2020): "Ontwikkeling van het voorstellingsvermogen van de bevolking is een plicht van een samenleving die democratisch wil zijn."

Toine Tax (Doornroosje) over cultuurbezuinigingen: “Popmuziek is in zichzelf te duur” - Stofwolk (01-11-2010): "De afgelopen weken ging het op Stofwolk meer dan eens over de aankomende bezuinigingen op de podiumkunsten. Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd drastisch te willen gaan snijden in het budget en lijkt het mes enigszins rüksichtlos te gaan hanteren. Om het onderwerp eens in minder abstracte termen te belichten, besloten wij een praatje te maken met Toine Tax. De directeur van poppodium Doornroosje legt voor eens en voor altijd uit waarom investeren in cultuur belangrijk is voor iedereen. Niet alleen voor de ‘linkse elite‘, maar ook voor Henk en Ingrid. “Cultuur is a-politiek. Dat kun je niet duiden met links of rechts, daar geloof ik niets van!”"

Bezuinigen op cultuur - een blessing in disguise? - Triodos Bank (28-10-2010): "De financiering van kunst en cultuur staat onder druk en de publieke opinie lijkt daar niet al te veel moeite mee te hebben. Dit dwingt de cultuursector na te denken over de manier waarop de kunsten moeten worden gefinancierd. In mijn optiek is dit een blessing in disguise. De kunsten zijn hard toe aan een ander, evenwichtiger systeem van financiering. Banken kunnen daarbij een veel grotere rol spelen dan nu het geval is. Zij moeten af van het idee-fixe dat het scheppen van kunst per definitie een verlieslatende - en daarom niet bancair financierbare - onderneming is. Overigens heeft ook de cultuursector zelf de weg naar de bank nog onvoldoende gevonden."