Saturday, October 23, 2010

Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 3)

Deze post is een vervolg op:
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 2)
Bootstrapper's Lab: Bezuinigingen op kunst en cultuur (verzamelde berichten 1) 

Cultuursector kan klappen opvangen met donateurs - Cultuur - VK (22 oktober 2010): "Kunstinstellingen kunnen bezuinigingen van de overheid voor een belangrijk deel opvangen met financiële steun van particuliere gevers. Er is geld en bereidheid bij kleine en grote donateurs om kunst en cultuur te ondersteunen. Dat vergt wel een cultuuromslag, want in de kunstsector heerst nog geen vraag- en geefcultuur. Essentieel is ook dat niet wordt getornd aan de giftenaftrek, die doneren stimuleert. Deze conclusie kan worden getrokken uit een rondgang langs fondswervers, mecenassen, culturele instellingen en fiscaal en filantropisch deskundigen."

Kunstsector wil dat publiek gaat protesteren - Cultuur - VK (21 oktober 2010): "Een grote landelijke campagne moet het publiek mobiliseren tot protest tegen de kunstbezuinigingen die het kabinet Rutte heeft aangekondigd.

De manifestatie wordt 1 november gelanceerd en loopt tot en met 22 november. Dan heeft de slotmanifestatie plaats in de Heineken Music Hal in Amsterdam. Het is de bedoeling dat zaterdag 20 november 'alle kunstliefhebbers in Nederland' laten horen dat ze het niet eens zijn met de plannen van VVD, CDA en PVV, aldus een woordvoerster van het initiatief donderdag."

3VOOR12 - Cultuursector met eigen consumentenorganisatie de barricades op (20 oktober 2010): "De cultuursector moet ook een eigen consumentenorganisatie krijgen om zo liefhebbers van kunst en cultuur een stem te geven. Dat vinden de werkgevers in de sector. Voorzitter Hans Onno van den Berg van de Federatie Cultuur bevestigde tegenover BNR Nieuwsradio dat de consumentenorganisatie in oprichting is."

Vereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed / Kunsten '92 (19 oktober 2010): "In een voortreffelijke brief van de 9 grote gemeenten waarschuwen de wethouders van die gemeenten voor de gevolgen die een rigoureuze verlaging van de overheidsuitgaven voor cultuur zal hebben voor de betekenis van cultuur voor de samenleving. De kunstwereld voelt zich gesteund door deze opstelling van de negen grote gemeenten." Via deze website is ook de brief volledig te downloaden.

Cultuurbeleid.nl: 70 procent tegen bezuinigingen (15 oktober 2010): "Ruim 70 procent van de Nederlanders vindt dat er niet bezuinigd moet worden op kunst en cultuur, 40 procent vindt dat er precies genoeg subsidie gaat naar kunst en cultuur en 30 procent vindt de subsidies te laag. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Cultuur en Ondernemen, het kenniscentrum op het gebied van ondernemerschap en management in de culturele sector. De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk, omdat uit andere enquêtes blijkt dat kunst en cultuur hoog op de lijst staan van zaken waarop volgens de Nederlanders bezuinigd kan worden."

Au zeggen helpt de kunsten niet - de Volkskrant - Opinie: "De subsidiepot is leeg en nu komen, Geert of geen Geert, de lastige vragen.

De kunstenwereld gordt zich aaneen aan voor het eerste verzet tegen het nieuwe kabinet. Begrijpelijk. Een vijfde tot een kwart van de kunstbegroting eraf, dat is nogal wat. Daarbij komt raar hakken zoals het afschaffen van het Cultureel Jongeren Paspoort. Wat bezuinig je daar nou mee? Het gesnij in de uitvoerende kunsten lijkt wel de wraak van een regering uit de provincie op de kosmopolieten in Amsterdam.

Maar verontwaardiging alleen is niet genoeg. Die agressie tegen de kunst komt ergens vandaan. Dat schreef Thije Adams, voormalig topambtenaar bij OCW vorige week in NRC Handelsblad. Zijn boodschap is niet welkom. De kunsten hebben zich de afgelopen decennia van het publiek afgekeerd. Voorheen waren er vrienden, tientjesleden, abonnees en begunstigers van toneelgezelschappen, orkesten, musea. Dat stelsel is eigenlijk verdwenen. Tegenwoordig richt de kunst zich vooral tot de geldschieter: de staat."

Blijf ook up to date via Cultuurbeleid.nl.

Aanvullingen zijn zeer welkom via reacties.