Sunday, June 13, 2010

Intrinsieke motivatie: Wat beweegt je?

mo·ti·va·tie (de ~ (v.))
1 enthousiasme voor een taak => drijfkracht
2 [psych.] drijfveer => motief

Is jouw motivatie wel authentiek? | Roos Vonk | Columns | Werk | intermediair.nl: "Om te ontdekken wat je authentieke drijfveren zijn moet je je losmaken van verwachtingen van anderen, beloningen en je ego."

Het effect op organisaties:
Managersonline.nl - Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties: "Intrinsiek gemotiveerde mensen vinden bepaalde taken interessant en leuk om te doen en presteren vaak beter dan extrinsiek gemotiveerden. In de bachelorthese "Hoe kan intrinsieke motivatie gestimuleerd worden?" van Ruben van Lent, student Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, wordt gekeken hoe intrinsieke motivatie gestimuleerd kan worden. Intrinsieke motivatie komt voort uit de aangeboren menselijke behoeften aan autonomie, bekwaamheid en verwantschap. Deze geëvolueerde behoeften zijn er met als doel mensen persoonlijk te laten groeien. Intrinsieke motivatie zorgt er voor dat mensen actie ondernemen om de behoeften aan autonomie, verwantschap en bekwaamheid te bevredigen waardoor mensen zich uiteindelijk persoonlijk ontwikkelen."

Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie | Innovatief Organiseren: "Dat prestatiebeloning tot uitwassen kan leiden weten we sinds de kredietcrisis allemaal. Ook op basis van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bonussen vaak een averechts effect hebben. Het is des te vreemder dat werkgevers vaak kritiekloos blijven volharden in de deugden van bonussen en variabele beloning. Hiermee nog maar eens aantonend dat evidence based management nog een lange weg te gaan heeft."Deze post relateert aan Bootstrapper's Lab: Passie en plezier op het werk kost de organisatie minder